Marca_Ajuntament_Ontinyent

La jurista Paula Fraga exposa en l’Escola Feminista d’Ontinyent que l’autodeterminació de gènere “esborra a les dones”

La ponència de l’advocada i comunicadora mou a la reflexió sobre les implicacions de la “Llei Trans”, que qualifica de “antifeminista”

 

Les lleis d’identitat de gènere suposen l’esborrat de les dones, de la realitat transsexual i, a més, un maltractament a la infància. Aquesta és la principal conclusió de la ponència de la jurista i integrant de la “Aliança contra l’esborrat de les dones”, Paula Fraga, inclosa en la III Escola Feminista d’Ontinyent, que tenia lloc aquest dijous al Teatre Echegaray.

 

La regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix, destacava que aquesta ponència s’emmarca en els “temes de l’agenda feminista que volem acostar a la ciutadania d’Ontinyent i comarca com és l’abolició de la prostitució, els ventres de lloguer i, en aquest cas, les lleis d’identitat sexual. S’han d’explicar aquests temes perquè el feminisme és un fenomen global i per a poder ser crítics necessitem a una població formada i informada”.

 

Durant la ponència, la Fraga va explicar que l’avantprojecte de “Llei Trans” promogut pel Ministeri d’Igualtat té origen en les “Teories Queer”,que estableixen que “el sexe és un producte sociocultural” negant, per tant, que és una “realitat biològica, empírica i observable” mentre que considera al gènere “una identitat, manifestació espontània de la personalitat”. Es tracta d’un plantejament, en paraules de la jurista, “antifeminista” perquè “el gènere són els estereotips que s’assignen a la dona i a l’home. El gènere és la pedra angular sobre la qual descansa la violència exercida cap a les dones”.

 

Aquesta diferenciació de conceptes va ser clau durant la ponència per a entendre les implicacions pràctiques de la introducció en l’ordenament de “l’autodeterminació de gènere, més ben dit, de sexe per la mera declaració de voluntat de jo em sent dona o home” sense aportar cap certificat mèdic, com preveu la “Llei Trans”.

 

Entre les implicacions pràctiques de la lliure autodeterminació es troba els perills per a les dones en matèria de violència masclista, plantejant interrogants com “compliria un home condemna en presons de dones?, Què succeeix si el victimari durant el procés comet un delicte? Serà jutjat, en aquest cas, com a home i dona?”. En aquest punt, la jurista es va mostrar molt categòrica i directa en afirmar que “no estem sostenint que les persones trans siguen potencials delinqüents, sinó que la lliure autodeterminació obri la porta al frau en els canvis registrals per motius falsos o il·legítims”.

 

Una altra de les implicacions pràctiques i que més debat va suscitar entre el públic va ser la relativa als menors. Durant la ponència, Fraga va exposar que en els últims anys s’ha vist un augment de xiquetes i xiquets que estan “transicionant” perquè davant “la solució que s’ofereix davant menors que no s’ajusten als estereotips és la transsexualitat”. En aquest punt, la jurista exposava que és major l’increment de xiquetes que transicionen a xiquets perquè “patim d’una forma molt més palesa el sexisme i estan escapant d’ell” per això “hem d’acceptar la diversitat i els gustos de les persones. No perquè un home es pinte és una dona ni perquè una dona es pose un equipatge de futbol és un home”. Per això, concloïa la seua ponència afirmant que “no som trànsfobes. Som dones preocupades pels drets de les dones i de la infància”.

 

La III Escola Feminista conclourà el pròxim 15 de juny a partir de les 19 hores al pati del Museu del Téxtil d’Ontinyent amb una festa de clausura que comptarà amb l’espectacle d’humor a càrrec d’Amaia Prieto i l’actuació musical “Les Filles de la Cúmbia”.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *