“La constància d’unes dones valentes i amb moltes ganes d’eixir a festes va fer possible la incorporació plena de les dones als Moros i Cristians i va engrandir la festa”. Així ho destacava aquest dilluns al Palau de La Vila la regidora d’Igualtat, Natàlia Enguix, en la presentació als mitjans de comunicació del tràiler sobre el documental “Les Valquíries, les pioneres de la dona en la festa” produït per la regidoria d’Igualtat, i inclòs dins la programació del “Mig Any Fester” de Moros i Cristians.
La regidora, que presentava el tràiler juntament amb algunes de les protagonistes del documental (Tudi Guillem, Isabel Pla i Mª Carmen Valls), destacava que el documental que s’estrenarà aquest divendres a les 20:00 hores al Teatre Echegaray, amb entrada lliure, és “una fita que malauradament en altres ciutats morocristianes encara no han aconseguit”. Un fet històric esdevingut en l’any 1989 que va obrir les portes des d’aleshores a milers de dones a poder participar activament en les festes, “un episodi que va canviar per a sempre la història de la festa a Ontinyent, del que calia deixar constància gràfica i divulgar per a fer visible la lluita de les dones per anar incorporant-se als distints àmbits de la societat”.
En la presentació del tràiler intervenien dues de les “Valquíries”, l’esquadra de la comparsa Fontanos de la que formaven part entre altres Tudi Guillem i Isabel Pla, qui coincidien també en la importància d’un moment molt emotiu per a elles i al que animaven a la ciutadania a rememorar aquest divendres. Per a Tudi Guillem l’acte de divendres permetrà recordar i valorar “un fet històric, on unes dones empoderades en aquella època vam lluitar, vèncer i transmetre. Un acte que serà molt emotiu per a nosaltres 34 anys després”. Isabel Pla coincidia en destacar els fets com “una fita històrica. Poder eixir en tots els drets hui està prou normalitzat, però en aquell moment van ser fets molt importants. Vam ser valentes, però molta gent ens va donar suport, tant dones com homes també molt valents”.
En la presentació del tràiler també participava Mª Carmen Valls, la primera dona amb càrrec a la festa (primer tro de la comparsa Omeyes) qui també se sumava a aquesta crida i tenia paraules d’agraïment per a l’Ajuntament: “jo quan vaig ser primer tro també vaig tenir il·lusió i por, és molt important donar a conèixer tot allò perquè reconeix la lluita de les dones al llarg d’aquell temps”, manifestava.
L’acte d’estrena del documental aquest divendres a les 20:00 hores al Teatre Echegaray inclourà la intervenció d’autoritats i un col·loqui amb les protagonistes, que estarà moderat per l’ontinyentina Rosana Ferrero, amb ampla experiència vinculada a les festes i tradicions locals.
Comments are closed.