Natàlia Enguix presenta una programació que s’iniciarà amb la projecció del documental “Serás Hombre” i un col·loqui amb la directora guanyadora del Goya Isabel de Ocampo
El cartell de la programació té com a imatge i reconeix el treball de Dora Tortosa, presidenta honorífica de l’Associació de Malalts Crònics d’Ontinyent
L’abolició de la prostitució i els ventres de lloguer són els temes que centraran enguany la III Escola Feminista d’Ontinyent, activitat organitzada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de la ciutat per tal de formar i sensibilitzar sobre els reptes feministes i afavorir l’empoderament de les dones.
La regidora de l’àrea, Natàlia Enguix, presenta aquest dilluns una programació que inclou la projecció d’un document, dues ponències i una festa de cloenda, comptant amb dones expertes en els temes a tractar, tot amb entrada lliure, entre el 11 de maig i el 15 de juny. Una programació que es recull a un cartell al què dona imatge Dora Tortosa, presidenta honorífica de l’Associació de Malalts Crònics d’Ontinyent (AMCO) , qui assistia junt a Enguix a la presentació de la programació.
Natàlia Enguix explicava que la III Escola Feminista canvia de data (anteriorment era a finals de la tardor) i passa a finals de la primavera coincidint així amb l’arribada del bon oratge. Una de les novetats més destacades es viurà en la jornada inicial, 11 de maig, quan es projectarà el documental “Serás hombre” al Teatre Echegaray, per donar pas a un col·loqui amb la seua directora, Isabel de Ocampo, guanyadora del premi Goya al millor curtmetratge de ficció en 2009 per “Miente”. “Seras Hombre”, documental candidat a 8 premis Goya en 2020, aborda el masclisme i la masculinitat tradicional, desmuntant mites al respecte.
La segona activitat serà el 25 de maig, amb una ponència sobre ventres de lloguer a càrrec de Núria González López, advocada i activista feminista llicenciada en Dret, integrant dels serveis jurídics d’UGT de Catalunya i del torn d’ofici de Violència de Gènere de Barcelona, col·laboradora de diversos mitjans de comunicació. La ponent és autora del llibre “Vientres de Alquiler” i és coneguda per la denúncia a la Fiscalia General de l’Estat contra 6 agències de ventres de lloguer i els cònsols espanyols que inscrigueren nadons d’estes característiques.
El 8 de juny serà torn per a Paula Fraga Arias, advocada especialitzada en Dret Penal i de Familia, amb la ponència “Crítica jurídica i feminista a las políticas identitarias”. La ponent, integrant de la”Alianza contra el borrado de las mujeres”, organització que lluita contra les lleis a les quals el sexe és substituït per la identitat de gènere com a categoría jurídica. Natàlia Enguix destacava l’interès de la ponència de Paula Fraga, guardonada pel seu treball per l’abolició de la prostitució i per la col·laboració per la reinserció de dones que es troben complint comdemna en institucions penitenciàries.
Finalment, la programació comptarà el 15 de juny amb una festa de cloenda titolada “Clownferència Mujer, Vida y Risa”, amb la psicòloga, formadora i paiassa Amaia Prieto Marín, una activitat que la regidora explicava que “tindrà música, humor i bon ambient”. La projecció del documental i les dues ponències tindran lloc al Teatre Echegaray, mentre que la festa de cloenda serà al pati del Museu Tèxtil, tenint totes les activitats inici a les 19:00 hores.
Reconeixement a Dora Tortosa
Natàlia Enguix explicava també que l’Escola Feminista repren la línia encetada en la II edició de donar visibilitat al treball de dones d’Ontinyent als cartells de la programació. Una idea que enguany visibilitza Dora Tortosa, presidenta durant 25 anys l’Associació d’Ames de Casa i Consumidors Tyrius d’Ontinyent i durant 14 de l’Associació de Malalts Crònics d’Ontinyent (AMCO), que ara presideix de forma honorífica. Tortosa destacava el treball fet des d’esta entitat “per tot un seguit de dones valentes i decidides a ajudar a les persones malaltes, les seues families i també a donar oportunitat laboral a les persones que s’encarreguen de les cures”. Tortosa agraïa a l’Ajuntament el pensar en ella per donar imatge de l’Escola Feminista, a la qual animava a participar a la ciutadania.